• Artikkelin kirjoittaja:

Laulun äänittäminen kotona

Kotistudion lauluäänitys 

Laulujen äänittäminen kotona ammattitasoisesti ei ole lainkaan mahdotonta, ja se onkin yksi niistä instrumenteista, jotka monesti budjettisyistä äänitetäänkin studion ulkopuolella. Hyvän laulusoundin taltioiminen ei vaadi loppupeleissä valtavan kallista kalustoa tai vuosien studiokokemusta (vaikka ei edellä mainituista haittaakaan ole). Olenkin viime vuosina enenevissä määrin saanut miksattavaksi projekteja, joiden lauluraidat on työstetty laulajan kotona tai treenikämpällä.

 

Useasti laulajat kokevat kotona äänittämisen olevan stressittömämpää, koska lauluja voi äänittää pienissä pätkissä ilman turhaa painetta aikatauluista ja studiokuluista. Joka kerta laulusoundi ei kuitenkaan ole ollut aivan sillä tasolla kuin se olisi voinut olla, ja tästä päästäänkin tämän blogikirjoituksen aiheeseen. Tarkoituksena on tuoda esille yleisimmät sudenkuopat, joihin olen törmännyt lauluäänityksissä, ja antaa vinkkejä laulujen kotiäänittäjälle. Teksti hyödyttää jokaista, joka suunnittelee oman laulunsa äänittämistä, ja se antaa lisää tietoa myös jo kotona äänityksiä tekeville laulajille. Esittelen tekstin lopussa myös järkevän hintaisen lauluäänityssetupin, jolla pääset mainiosti alkuun äänittämisessä ja jolla saat varmasti aikaiseksi levylaatuista laulusoundia.

 

Yleisimmät virheet lauluäänityksissä

 

Tässä alla on listattuna muutamia useasti esiintyviä äänitysteknisiä “virheitä” ja selostettu miten voit välttää nämä ongelmat. Sana virheet on tässä lainausmerkeissä siitä syystä, että oikeastaan äänitysmaailmassa ei ole suoranaisesti olemassa sääntöjä, ja joskus nämä “virheet” saattavat ruokkia luovuutta ja synnyttää uusia ajatuksia/genrejä. Jos halajat kuitenkin perinteisesti hyväksikoettua selkeää laulusoundia, jota voi muokata miksausvaiheessa moneen erilaiseen haluttuun suuntaan, koeta välttää alla mainittuja sudenkuoppia.

 

Ensiheijasteet ja kaiku

 

Ensiheijaste syntyy, kun mikrofoniin kulkeutuu ääntä äänilähteen lisäksi myös jonkin heijastavan pinnan kautta yhtäaikaisesti. Heijastunut ääni kulkeutuu mikrofoniin hieman myöhemmin kuin suora ääni, ja tämä saa aikaan niin sanotun vaihevirheen. Käytännössä nämä kaksi ääniaaltoa kumoavat osittain toisiansa, mikä aiheuttaa laulusoundin taajuusvasteeseen epäluonnollisen kuuloisia kuoppia ja korostumia.

 

Lauluja äänittäessä ensiheijasteet tulisi lähtökohtaisesti hoitaa kokonaan pois pelistä. Ensiheijasteita hoidetaan yleisimmin asettamalla heijastavalle pinnalle jotain ääntä imevää materiaalia. Tätä kutsutaan absorptioksi. Ensiheijaste voi siis muodostua lattian, katon tai seinien kautta. Mikrofonin alle asetettava mikä tahansa matto (mitä paksumpi sen parempi) hoitaa näppärästi lattian ensiheijasteen. Seinistä muodostuvia heijasteita voi käsitellä vaikkapa verhoilla. Itse rakensin joskus aikoinaan lauluäänityksiä varten pienen “laulukopin” kääntämällä sohvan kyljelleen, jolloin sohvan käsinoja esti ensiheijasteen syntymisen katon kautta. Eli luovuutta vain kehiin, jos haluaa ratkaista ensiheijasteet kotoa löytyvillä tavaroilla.

 

Ensiheijasteongelman voi kuitenkin ratkaista kerralla ostamalla asiaan erikseen suunnitellun mikkiscreenin (kuva alla). Mikkiscreenin päälle voi laittaa vaikka tyynyn, joka estää katosta syntyvän ensiheijasteen. Erillinen mikkiscreeni ei ole mikään pakollisuus, mutta se ei myöskään ole mikään valtava sijoitus, joten suosittelen sellaista jokaiselle kotiäänittäjälle.

Jos et käytä mikkiscreeniä, huolehdi, että huone, jossa äänität, ei ole liian kaikuisa. Laulusignaalia nimittäin kompressoidaan miksausvaiheessa useasti hyvinkin paljon, ja tämä nostaa huonekaiun voimakkuutta suhteessa lauluääneen. Yleensä suosittelen, että laulut kannattaa äänittää mahdollisimman kaiuttomassa tilassa, sillä kaikua saa aina lisättyä, mutta sitä on vaikea poistaa äänitetystä signaalista. Huonekaiun poistamiseen laulusoundista on kyllä suunniteltu erilaisia plugareita (esimerkiksi SPL- De-Verb), mutta niiden liiallinen käyttö ei tee hyvää laulusoundille. Kaiun minimoinnissa äärimmäisyyksiin ei kannata kuitenkaan mennä, sillä monesti esimerkiksi makuuhuone, jossa on iso sänky, verhot ja vaatekaappi, on tarvittavan kuiva laulujen äänittämiseen.

 

Digitaalinen särö

 

Ihmisääni on melkoisen dynaaminen instrumentti, eli hiljaisimman ja kovimman äänen välinen ero voi olla hyvin suuri. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun säädät äänikortin/mikserin gainin sopivaksi äänellesi. Varmista, että kovimmat äänet eivät mene digitaalisesti särölle, ja jätä headroomia ennemmin hieman liikaa kuin liian vähän. Gainia voi jälkikäteen nostaa digitaalisesti, mutta jos signaali on sisäänmennessään säröytynyt, voi olla hyvin vaikea saada aikaiseksi järkevää lopputulosta miksauksessa. Lähes kaikki äänikortit ilmaisevat jollain tavalla, kun sisäänmenevä ääni säröytyy (useimmiten punaisella led-valolla gainin vieressä).

 

Jos äänikortistasi löytyy useampi mikrofonisisääntulo, voit käyttää näitä hyödyksi, jos kappaleen sisällä tulee suuria dynamiikkavaihteluita. Hiljaisemmissa osissa, joissa laulun äänenpainekin on pienempi, voit käyttää vaikkapa ensimmäistä mikrofonisisääntuloa ja gainata sitä reilummin. Kun taas kappaleessa tulee voimakkaita kohtia, kuten kertosäe, voit käyttää toista mikrofonisisääntuloa ja gainata sitä hieman vähemmän, jotta kovimmat äänet eivät säröydy. Näin ollen laulusignaali äänittyy koko kappaleen läpi tasaisempana ja miksauksessa tarvitaan vähemmän automaatiota ja kompressiota.

 

Pop-filtteri

 

Melkeinpä yleisin ongelma, mihin törmää kotiäänitetyissä lauluissa on se, että äänitettäessä ei käytetä pop-filtteriä. Pop-filtteri on mikrofonin ja laulajan väliin asetettava kehikko, johon on pingotettu hyvin ohutta kangasta. Jos pop-filtteriä ei käytetä, laulusoundiin eksyy poksahduksenomaisia matalien taajuuksien piikkejä. Nämä piikit joudutaan miksauksessa poistamaan raa’alla alakerran leikkurilla, ja se pienentää samalla myös laulusoundia. Suosittelen lämpimästi jokaista kotiäänittäjää ostamaan erillisen pop-filtterin, sillä ne eivät nykyään maksa paljoa ja niistä saatava hyöty on suuri. Pop-filtterin voi toki myös tehdä itse vaikkapa sukkahousuista ja jämäkästä rautalangasta. Myös hifi-kauittimien etukehikot ovat monesti irrotettavissa ja toimivat hyvin pop-filttereinä, joskin niiden (ja itsetehtyjen pop-filttereiden) asettaminen laulajan ja mikrofonin väliin voi olla haastavaa.

Etäisyys mikrofonista

 

Vääränlainen etäisyys mikrofonista saattaa aiheuttaa myös ongelmia. Jos etäisyys on liian suuri, hyötyäänen suhde huonekaikuun pienenee. Toisin sanoen laulusoundista tulee todennäköisesti hyvin kaikumainen ja tämä aspekti vielä korostuu myöhemmin miksausvaiheessa, kun lauluun lisätään kompressiota. Jos taas laulaja on liian lähellä mikrofonia, laulusoundin alataajuudet korostuvat luonnottomasti. Tätä ilmiötä kutsutaan proximiteettiefektiksi. Proximiteettiefekti voi olla myös tehokas työkalu. Joskus vaikkapa rauhallisen biisin säkeistöosuuksissa lauletaan tarkoituksellisesti todella läheltä mikrofonia, jolloin saadaan aikaan hyvin “intiimi” tuntuma laulusoundiin.

 

Joka tapauksessa suosittelen pitämään laulajan etäisyyden mikrofonista jokseenkin samanlaisena läpi äänityssession. Tähän on hyvä käyttää edellä mainittua pop-filtteria, jonka sijoittaa 10-15 cm päähän mikrofonista, ja yrittää laulaa suu lähes kiinni pop-filtterissä. Näin ollen etäisyys pysyy suht vakiona. Taitavat laulajat voivat lisätä etäisyyttä mikrofonista kovimpien äänien aikana, mutta jos et ole kokenut laulaja, suosittelen pitämään etäisyyden samana. Näin saadaan aikaiseksi kauttaaltaan tasainen laulusoundi.

 

 

Käsittelyäänet

 

Suosittelen aina pitämään mikrofonia kiinnitettynä telineeseen, kun äänität lauluja. Jos pidät mikrofonia kädessä, siihen kulkeutuu rungon kautta niin sanottuja käsittelyääniä. Nämä ilmenevät ylimääräisinä matalina taajuuksina laulusoundissa. Myös telineen kautta voi soundiin eksyä ylimääräisiä ääniä, varsinkin, jos mikkitelineesi keskiputki osuu lattiaan. Tällöin kaikki lähellä tapahtuvat askeläänet ja viereisen kadun ohi ajavan rekan aiheuttamat matalat taajuudet eksyvät äänitteelle. Lähes jokaiselle laajakalvoiselle kondensaattorimikille myydään erillistä mikkikehtoa (kuva alhaalla), jonka tarkoitus on juuri poistaa kaikki mahdolliset ylimääräiset äänet eristämällä mikrofoni mikkitelineestä kuminauhojen varaan. Mikkikehdon käyttäminen on hyvin suotavaa.

Joskus varsinkin huutolaulajat haluavat fiiliksen vuoksi pitää mikrofonia kädessään, kun äänittävät lauluja. Tämä ei välttämättä ole ongelma varsinkaan raskaammassa musiikissa, jossa laulusoundista useasti leikataan alakertoja pois raskaallakin kädellä. Jos haluat ehdottomasti pitää mikrofonia kädessä, kun äänität laulujasi, valitse mieluummin dynaaminen kuin kondensaattorimikrofoni. Hyvä mikrofoni tällaiseen kontekstiin on vaikkapa Shure SM7B.

Vuotoäänet kuulokkeista

 

Lauluja äänittäessä kannattaa yleensä suosia niin sanottuja suljettuja kuulokkeita. Kuulokkeita on siis pääsääntöisesti kahdenlaisia eli suljettuja ja avoimia. Avoimet kuulokkeet ovat monesti parempisoundisia (ei toki pidä aina paikkaansa), ja ne ovat mukavammat pitää päässä pitemmän aikaa. Niiden huono puoli on se, että ne päästävät paljon ääntä ulkopuolelle. Joskus tämä ulosvuotava ääni saattaa eksyä laulusoundiin, ja varsinkin klikki (metronomi) on erittäin ikävä asia, jos se tallentuu äänitteelle asti. Jos kappale on tiheä ja sisältää vaikkapa särökitaroita, tämä ei todennäköisesti ole ongelma, mutta jos kyseessä on balladi, niin miksaajalla saattaa olla vaikea työ poistaa vuotoäänet laulusoundista. Pieni määrä vuotoääniä ei silti ole välttämättä ongelma, mutta pyri poistamaan vuotoäänet laulusoundista parhaasi mukaan.

 

Suljetut kuulokkeet taas eivät päästä paljoa ääntä kuulokkeiden ulkopuolelle, mutta ne yleensä painavat korvia pitkään päässä pidettynä ja saattavat aiheuttaa korvien hikoilua. Suljettujen kuulokkeiden toinen huono puoli on se, että se estää laulajaa kuulemasta itseään kunnolla, ja tämä johtaa yleensä alavireiseen laulusuoritukseen. Yleinen studiokikka onkin käyttää suljettuja luureja vain toisen korvan päällä, jolloin laulaja kuulee itsensä kunnolla suhteessa taustanauhaan. Myös kaikenlaiset in-ear-kuulokkeet voivat olla toimiva vaihtoehto äänitystilanteissa, mutta tärkeintä kotiäänittäjälle on loppupeleissä kuulokkeiden käyttömukavuus, ja tämä ei ole in-ear-kuulokkeiden vahvin ominaisuus.

 

Mikrofonin suuntaus

 

Mikrofonin suuntauksella on yllättävän iso vaikutus laulusoundiin, ja tämä jääkin monilla huomioimatta lauluja äänittäessä. Mikrofonin sisällä olevan kapselin tulisi osoittaa laulajan suuta kohti, ja kapselin sijaintia voi olla joskus vaikea hahmottaa. Jos kapseli osoittaa laulajan nenää kohti, eli mikrofoni on liian ylhäällä suhteessa laulajan suuhun, laulusoundista saattaa tulla hieman tukkoisen/nasaalin kuuloinen. Eli pyri lähtökohtaisesti suuntamaan mikrofoni suoraan laulajaa suuta kohti. Joissain tapauksissa voi olla hyödyllistä hieman kallistaa mikrofonia suhteessa laulajaan, jos esimerkiksi laulajan ominaissoundi on erittäin terävä ja kirkas. Lähtökohtaisesti en kuitenkaan suosittele kallistamaan mikrofonia kuin siinä tapauksessa, jos tiedät tarkalleen mitä olet tekemässä.

 

Liika prosessointi äänitettäessä

 

Muutaman kerran olen saanut miksattavaksi lauluraitoja, joihin on lisätty äänitettäessä aivan liikaa kompressiota ja ekvalisointia. Äänitysvaiheessa kehnosti toteutettu kompressio on erittäin vaikea saada poistetuksi laulusoundista miksauksessa. Kompression tarkoitus on tasata laulun voimakkuuden vaihteluita, ja sitä käytetään kyllä laulujen miksauksessa reilusti, mutta on kuitenkin tärkeä ymmärtää kompressorin toimintaa ennen kuin sitä lähdetään lisäämään äänitysvaiheessa. Attack- ja release-ajat ovat hyvin tärkeitä laulujen kompressoinnissa, ja jos et tarkalleen tiedä mitä olet tekemässä, jätä kompressointi kokonaan tekemättä äänityksen yhteydessä. Myöskin ekvalisointi kannattaa jättää miksausvaiheeseen.

 

Jos haluat äänitysvaiheessa kuitenkin kuulla lähempänä lopputulosta olevaa laulusoundia, voit toteuttaa sen kyllä äänityöohjelman (DAW) kautta. Äänitä raidat sellaisenaan ääniohjelmaan ja lisää kanavalle kompressiota, ekvalisointia ja kaikua reaaliajassa. Useimmat äänityöohjelmat ja tietokoneet mahdollistavat plugareiden käytön ilman kuultavaa viivettä. Huolehdi vain, että ohjelman bufferikoko on tarpeeksi pieni (mielellään alle 128 kpbs). Hieman valmiimmaksi prosessoitu laulusoundi ja kaiku yleensä parantavat laulajan fiilistä äänityksissä, ja lopputulos on parempi.

 

Vääränlainen laitteisto

 

Kun suunnittelet laulujen äänittämistä kotona, huolehdi, että käyttämäsi laitteisto on asiaan sopiva ja hyvässä kunnossa. Mikrofoneja myydään nykyään vähän joka puolella, ja markettien hyllyltä löytyvät USB-mikrofonit kannattaa jättää marketin hyllylle. Ne on suunniteltu pääasiassa podcastien ja youtube-videoiden tekoon tai pelaamiseen. Studiolaatuisia laajakalvoisia kondensaattorimikrofoneja saa hyvin huokealla hinnalla musiikkikaupoista. Myös äänikortti kannattaa valita huolella ja hommata musiikin tekoon suunniteltu ulkoinen äänikortti. Tässä linkki toiseen blogikirjoitukseeni, joka kannattaa lukaista lävitse, kun olet hankkimassa äänikorttia:

 

Huolehdi myös, että piuhat ovat suht laadukkaita ja hyvässä kunnossa. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin menettää elämänsä otto rikkinäisen kaapelin räpsymisen tai signaalin katkeamisen vuoksi. Alempana tekstissä on esiteltynä kohtuuhintainen ja laadukas äänityslaitteisto, jolla saat varmasti aikaiseksi ammattimaista laulusoundia kotona.

 

Hyvä lauluäänityslaitteisto kotiin 2020

 

Laadukkaan laulusoundin äänittämiseen kotona tulet tarvitsemaan ainakin hyvän mikrofonin, telineen, pop-filtterin, ensiheijastesuojan, kuulokkeet ja äänikortin. Alle olen koonnut näistä hyvät esimerkkilaitteet. Muita hyviä vaihtoehtoja on myös pilvin pimein, mutta näillä pääset ainakin alkuun.

 

Mikrofoni/ Aston Origin

 

Aston Origin on erittäin laadukas laajakalvoinen kondensaattorimikrofoni kohtuullisella hinnalla. Mikrofonista löytyy itsessään alakerran leikkuri ja padi. Suuntakuvio on hertta ja mikrofoni on rakennettu erittäin kestävästä materiaalista. Tällä kyseisellä mikrofonilla olen hoitanut kymmenien äänityssessioiden lauluosuuksia ja Aston Origin toimii mainiosti myös muiden instrumenttien äänityksissä (kitara, basso, rummut). Mikrofoniin myydään erikseen mikkikehtoa ja pop-filtteriä, mutta mikrofoni kiinnittyy tarvittaessa mikkitelineeseen myös ilman kehtoa.

Mikrofonia valittaessa täytyy kuitenkin huomioida, että kaikilla laulajilla on oma persoonallinen äänenvärinsä ja dynamiikkansa, joten yksi mikrofoni ei voi toimia täydellisesti kaikille. Tämän vuoksi on hyvä hieman testata erilaisia mikrofoneja ajan myötä ja löytää jokaisen äänelle sopiva vaihtoehto. Esimerkkinä en itse käyttäisi Shuren SM57 -mikrofonia laulajalle, jolla on luonnostaan hyvin terävä ja kireä ylämiddlealue lauluäänessään. Tällaisessa tapauksessa käyttäisin jotain pehmeäsoundista mikrofonia (vaikkapa joku nauhamikrofoni) kompensoimaan lähtösoundia. Sama esimerkki toimii myös toisinpäin. Jos tuntuu, että laulusoundisi on hieman tumma ja se meinaa hukkua miksauksessa muiden instrumenttien jalkoihin, voi SM57 olla juurikin oikea vaihtoehto.

 

Teline/ K&M 210/2

 

Yksi järkevimpiä sijoituksia, mitä voit tehdä, on laadukas mikkiteline. K&M valmistaa laadukkaita telineitä, jotka kestävät hyvin roudausta ja liikuttelua. Halvat telineet aiheuttavat vain mielipahaa, ja säästö suhteessa kunnolliseen telineeseen ei ole suuri.

Pop-filtteri/ K&M 23956 Popkiller

 

Pop-filtteri ei sinänsä ole ihmeellinen laite, ja halvemman hintaluokan filtterit ajavat asiansa hyvin. K&M valmistaa hyviä ja kohtuuhintaisia pop-filttereitä. Muita hyviä valmistajia ovat muun muassa Samson ja t.bone.

Äänikortti/ Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen

 

Laulujen äänittämiseen et tule tarvitsemaan äänikorttia, jossa on monta mikrofonietuastetta. Focusriten Scarlett 2i2 -äänikortissa on tarvittavan laadukkaat mikkietuset, ja mukana tulevalla ohjelmistolla pystyt tekemään itsellesi erilaisia monitorimiksauksia helposti. Tässä linkki toiseen blogikirjoitukseeni, jossa käsitellään syventävästi äänikortin valintaa. Se kannattaa lukaista lävitse, jos olet ostamassa äänikorttia lähitulevaisuudessa.

Ensiheijastesuoja/ the t.bone Micscreen LE

 

Ensiheijastesuojan ei tarvitse sinänsä olla kummoinen, joten en itse ostaisi kotiäänityksiin kalleinta vaihtoehtoa. The t.bonen Micscreen LE on hyvä vaihtoehto ja tekee tarvittavat asiat. Kyseinen suoja syö laulusoundista huonekaikuja pois, ja käyttämällä sitä vältyt pahimmalta ensiheijasteiden muodostumiselta. Jos haluat erityisen kuivaa soundia, niin voit asettaa suojan päälle jonkun napakan tyynyn tai muun vastaavan ääntä imevän tavaran.

Kuulokkeet/ Beyerdynamic DT-770 Pro 80 Ohms

 

Kuulokkeita valittaessa ota huomioon, että jokaisella on omat mieltymyksensä siitä, mitkä ovat hyvät kuulokkeet. Valitsin tähän listaukseen Beyerdynamicin DT-770-kuulokkeet niiden suljetun rakenteen ja hintaluokan vuoksi. Äänenlaadultaan kyseiset kuulokkeet eivät tietenkään vedä vertoja vaikka Sennheiser HD-600 -kuulokkeille (joita ainakin jossain vaiheessa pidettiin alan standardikuulokkeina), mutta ne ajavat asiansa kotiäänityksissä mainiosti. Beyerdynamicin DT-770-kuulokkeita saa myös 32 ohmisina. Ne toimivat samalla paremmin pienitehoisten äänilähteiden kanssa (esimerkiksi älypuhelin), jossain määrin toki äänenlaadun kustannuksella.

Loppuyhteenveto

 

Hyvä laulusoundin äänittäminen ei siis ole kovinkaan monimutkaista, kunhan osaa välttää pahimmat sudenkuopat. Tässä vielä koontina tärkeimmät pointit:

 

  1. Pyri välttämään ensiheijasteiden syntymistä. Ensiheijastesuojat eivät maksa maltaita, ja kotoa löytyvillä tavaroilla (matot, verhot yms.) pääsee yllättävän pitkälle.

  2. Varmista, että signaali ei mene digitaalisesti särölle äänikortin sisääntulossa. Jätä ennemmin hieman liikaa headroomia kuin liian vähän.

  3. Käytä aina jonkinlaista pop-filtteriä.

  4. Pidä järkevä etäisyys mikrofonista ja pyri ylläpitämään tämä etäisyys suhteellisen samana läpi äänitysprosessin.

  5. Käytä suljettuja kuulokkeita.

  6. Suuntaa mikrofoni kohti laulajan suuta. Ei kohti nenää tai kurkkua.

  7. Älä ylikompressoi tai ekvalisoi laulusoundia äänitettäessä. Jos et ole satavarma, miten käyttää esimerkiksi kompressoria, jätä sen käyttö suosiolla miksausvaiheeseen.

 

Olen kirjoittanut myös kattavan esittelyn ilmaisista äänitysohjelmista ja kotistudion akustoinnista, ja ne löytyvät alla olevien linkkien takaa. Ne kannattaa ehdottomasti lukaista lävitse, jos suunnittelet äänityön tekemistä kotonasi.

 

Kotistudion akustointi

 

Ilmaiset äänitysohjelmat

 

Ota nämä vinkit käyttöön ja työsi jälki paranee varmasti!

 

Hyviä kotiäänityksiä!

Vastaa