Tämän blogitekstin tarkoitus on listata selkeästi 5 erilaista ilmaista äänitysohjelmaa, jotta voisit aloittaa musiikkisi äänittämisen kotona mahdollisimman vaivattomasti. Tuon esille muutamat ohjelmien hyvät ja huonot puolet ja lisään myös suorat linkit, mistä voit ladata ohjelmat tietokoneellesi. Ensiksi kuitenkin muutama sananen kotiäänittämisestä ja äänitysohjelmista.
Kotiäänittäminen on asia, josta on viimeisen 10 vuoden aikana tullut arkipäivää. Radiolaatuista musiikkia voi aikuisten oikeasti tuottaa kotona omalla läppärillä. Studiolaatuisten äänikorttien, mikrofonien ja ohjelmistojen hinnat ovat tulleet normaalin tallaajan lompakon ulottuville ja näin ollen suurimmalla osalla muusikoista on kotona tarvittavat välineet vaikkapa omien demojen luomiseen. Tämä blogiteksti ei käsittele sinänsä äänittämiseen tarvittavaa laitteistoa, vaan sen tarkoitus on esitellä 5 eri äänitysohjelmaa, jotka ovat ilmaisia ja ladattavissa suoraan internetistä. Jos äänittämiseen tarvittavat laitteet eivät ole sinulle tuttuja, voisi karkeasti sanoa, että tarvitse ainakin äänikortin, kuulokkeet/monitorit, mikrofonin ja muutaman kaapelin, jotta pääset alkuun.
Digitaalinen äänityöasema (englanniksi DAW, digital audio workstation) on ohjelmisto, johon voidaan tallentaa ääntä moniraitana. Ääntä voidaan myöhemmin editoida ja jälkikäsitellä ja nykyään kappaleen miksaaminen tapahtuu pääasiallisesti ohjelman sisällä. Joskus kuulee käytettävän termiä “in the box”- miksaaminen, joka tarkoittaa sitä, että ääniraidat käsitellään täysin äänitysohjelman sisällä digitaalisesti. Ammattistudiot usein vielä nykypäivänäkin käyttävät miksaamiseen tietokoneen ulkopuolista analogista mikseriä tai muuta laitteistoa ja tämä olikin pääasiallinen käytäntö vielä pitkälle 90- luvulle asti. Tämä “analoginen”- tai “hybridi”-miksaaminen on kuitenkin vähenevä työtapa, sillä digitaaliset mallinnukset ja ohjelmistot ovat kuroneet äänenlaadussa ja käytettävyydessään vähintäänkin samalla tasolle, kuin perinteiset menetelmät ja laitteet.
Ilmaisia äänitysohjelmia
Ilmaisia äänitysohjelmia on viime aikoina ilmestynyt kuin sieniä sateella. Käytännöllisyyden vuoksi valitsin esiteltäväksi kuitenkin vain sellaiset ohjelmistot, jotka toimivat niin Windows- kuin macOS- käyttöjärjestelmissä. Alla on esiteltynä pääpiirteittäin 5 erilaista ilmaista äänitysohjelmaa, jotka voit ladata koneellesi vaikka saman tien ja aloittaa musiikin tekemisen.
Audacity
Audacity on hyvin simppeli äänitysohjelma ja se onkin suunnattu yksinkertaiseen äänen editoimiseen ja jälkikäsittelyyn. Audacity on suosittu äänitehosteiden nopeassa muokkaamisessa esimerkiksi peli- ja sovellusmaailmassa. Se on myös ehkä yksinkertaisin tapa muokata videoon yhdistettävää ääntä ja se on suosittu myös podcastin tekijöiden keskuudessa. Eli jos suunnitelmissasi on äänittää ja miksata musiikkia moniraitana, Audacity ei ole ehkä paras mahdollinen työkalu sinulle.
Plussat
- Hyvin kevyt tietokoneelle pyörittää
- Kaikki perus editointityökalut löytyy
Miinukset
- Musiikin äänittämiseen ja miksaamiseen hieman rajoittunut
Pro Tools First
Pro Tools First on ilmaisversio alan standardiohjelmasta. Ohjelma eroaa muista ilmaisista äänitysohjelmista sen tallennusperiaatteen myötä. Firstillä ei pysty tallentamaan sessioita perinteisesti kovalevylle, vaan kaikki tallentuu Avidin pilvipalveluun. Pilvipalvelussa on myös kolmen yhtäaikaisen session limitti. Raitamäärä on myös rajoitettu 16 kappaleeseen, joten kokonaista bändiä kyseisellä ohjelmalla on hyvin vaikea äänittää. Mutta demojen ja ideoiden taltioimiseen ohjelma on hyvin kätevä ja samalla saa käyttöönsä kaikki pro toolsin perinteiset plug-init ja työkalut. Pro Tools on perinteisesti ollut suhteellisen hintava ohjelmisto ja Pro Tools First onkin ensimmäinen tämän ison valmistajan ilmaisohjelmista.
Plussat
- Protarin perus plug-init ja työkalut
- Pilvipalvelutallennus?
Miinukset
- 16 raidan limitti
- Pilvipalvelutallennus?
- Sessiolimitti
Studio One Prime
Studio One Prime on ilmaisversio Presonuksen Studio One- äänitysohjelmasta. Tämän ilmaisversion parhaita puolia on rajoittamaton raitamäärä. Joitakin ominaisuuksia, kuten lauluviritin on karsittu pois verrattuna kokoversioon, mutta aloittavalle tekijälle löytyy enemmän kuin tarpeeksi työkaluja äänittämisen aloittamiseen. Tarkemmat specsit karsituista ominaisuuksista löytyy täältä.
Plussat
- Ei raitalimittiä
- Hyvät perustyökalut
Miinukset
- Ei tue esimerkiksi video playbackia
- Muutamat perustyökalut rajoitettu ilmaisversiossa
Ableton live Lite
Ableton live on ollut pitkään käytössä muun muassa elektronisen musiikin tekijöillä. Abletonia on myös sen luotettavuuden takia käytetty taustanauhojen pyörittämiseen livekeikoilla. Äänitysalustana Ableton Live Lite on perinteinen äänityöasema, josta löytyy kaikki tarvittavat perustyökalut musiikin tekemiseen. Isoin miinus on 8 ääniraidan rajoite. Tarkempi listaus ominaisuuksista löytyy täältä.
Plussat
- Luotettava alusta
- Perustyökalut löytyy
Miinukset
- 8 raidan limitti
Reaper
Reaper on ohjelma, jonka käyttö on yleistynyt pikkuhiljaa huomattavasti. Se erottuu muista äänitysalustoista sen muokattavuuden myötä. Reaperin käyttäjä pystyy tekemään esimerkiksi erilaisia pikakomentoja näppärästi oman mielensä mukaisesti. Raitamäärää ei ole rajoitettu ja kaikki työkalut ovat käytettävissä. Reaperissa on 60 päivän testijakso, jonka jälkeen ohjelma toimii silti rajoittamattomana. Testijakson päätyttyä ohjelma muistuttaa ostamaan lisenssin aina ohjelman käynnistyessä.
Plussat
- Ei raitalimittiä
- Hyvät perustyökalut löytyy
Miinukset
- Testijakson loputtua muistutus lisenssin ostamisesta ohjelman käynnistyessä
Omat mietteet
Jos itse olisin äänittämistä aloittava tekijä, valitsisin yllämainituista ohjelmista varmaan joko Studio One Primen tai Reaperin. Näiden ohjelmien vahvuudet ovat rajoittamattomat raitamäärät ja hyvät perustyökalut. Ääniefektien tai videoon yhdistettävän äänen muokkaamiseen käyttäisin todennäköisesti Audacityä. Kaikki ohjelmat ovat kuitenkin laadukkaita ja aloittelevalle tekijälle tarpeeksi laajoja työkaluiltaan.
Kerro kommenttikentässä, mikä mieltä olet kyseisistä äänitysohjelmista tai halutessasi mainitse muita ilmaisia alustoja. Jos tarvitset apua äänitteesi tuottamisessa tai tarvitset miksaajaa äänitteellesi vieraile äänitys ja miksaus -sivulla ja lähetä viesti sivun alaosassa olevalla lomakeella.
Äänittämisen iloa kaikille!
Moi, latasin Reaperin ja se vaikuttaa hyvältä. Mutta minulla on suuri ongelma, koska kitaran soittaessani kuulemani soitto tulee viiveellä. Nauhoitus näyttäisi tulevan ajallaan volume-pilareiden mukaan. Et sattuisi tietämään missä vika? Ja kiitos tästä sivustosta sinulle. T. Pertti Poutiainen
Moro ja kiitos kommentistasi!
Koska en ole Reaperin pääsäännöllinen käyttäjä, en tarkalleen osaa sanoa, mitkä asiat voivat aiheuttaa viivettä ohjelman sisällä. Mutta pääsääntöisesti jos monitoroinnissa on latenssia, on kyseessä bufferiongelma. Tässä linkki videoon, missä voit käydä säätämässä bufferin pituutta Reaperin sisällä:
https://www.youtube.com/watch?v=hsZzF2XjqdU
Bufferin kanssa hommahan menee siis näin, että jos on alhainen buffer niin viive pienenee. Jos buffer on korkea, niin viive lisääntyy. Alhainen bufferi vie enemmän tehoa koneelta, joten sitä kannattaa käyttää äänittämisvaiheessa. Korkea buffer taas on hyvä esimerkiksi miksausvaiheessa, jolloin koneen tehosta vapautuu enemmän plugareitten pyörittämiseen. Tässä myös toinen mahdollinen ongelma Reaperin sisällä:
https://www.youtube.com/watch?v=1ShaL4OO8aE
T: Janne Korpela
ok, kiitos koitanpa kokeilla tuota
Kivasti olet kiteyttänyt eri käyttöalueistakin, näillä pääsee alkuun ja ymmärrän ettei GarageBand ole mukana, kun sen saa vaan jos maksaa itsemmen Macintoshin tietokoneen. Itse olen tehny GB:llä paljon helposti ja oppinut samalla, käytin myös Cubasen ilmaisversiota jonkun laitteen mukana tulleena, mutta silloinen versio oli minulle kankeahko. Reaperilla äänitin myös biisejä kans ja se oli ihan ok, mutta Garage vei lut helppokäyttöisyydellä mennessään. Ehkä se olis hyvä mainita mac ympäristön käyttäjille yhtenä ”valmiiksi koneen mukana ostetuista”, jos se ei aivan ”ilmaisiin” mahdu 😉
Kiitos kommentista!
Juu Garage Bandia olen itsekin käytellyt hätätapauksissa esimerkiksi biisien demotteluun. Mainio softa ja kuten mainitsitkin löytyy useimmiten applen läppäreistä vakiona.
T. Janne Korpela
Tere Mul käytöss Studio One, vähän laajennettu, audio rakenettu rumpu masiina, audio rakenettu akustic guitar.
Loistava ohjelma, Pianot, urut, viulut sisällä ohjelmas. Audio ajossa käytän intreface 2 mic comressor 2 line canel
saman pikkumixerin kautta paluu monitor. Ohjelma on tosi hyvä jos on vähän nuottioppia ja tahtioppia.
Sointu rakenteitta on hyvä oppia, vaikkakin kitaralla, jotta ymärtää midiajoa ohjelmassa olevaa piano rakennetta.
Itse olen käyttänyt Fender Telecaster suoraan pikkumixeriin (audio) loistavaa sound, muistaa vain ettei aja ylisyöttöä
sitä on vaikea korjata jälkeenpäin . Sen jälkee voi soitaa toisen raidan mic vahvariin tai etuaste (mul Boss 8×8 raituri,
jossa guitar simulaattori. Samaa voi myös tehdä laululla. Mut on parasta tehdä niin raalta kuulostava rakenne joka
toimii, saa käsityksen että se toimii, sitten hanskat heilumaan.
Reaperia oon suunnitellu. Mulla kyllä Cubase joku vanhempi versio, mut en oikein oo päässy sinuiksi.. oisko reaper tähän vastaus.. miten paljon poikkeevst toisistaan noin ylipäänsä??
Moro!
Reaper voisi olla oikein hyvä vaihtoehto Cubasen tilalle. Ylipäätään äänityöohjelmat toimivat hyvin samalla logiikalla, joten jos et omaa vuosikymmenen kokemusta jostain tietystä ohjelmasta, pystyt kyllä siirtymään ohjelmasta toiseen suhteellisen näppärästi. Tottakai Cubase kaupallisena ohjelmana on varmasti hiotumpi ja käyttäjäystävällisempi, kuin Reaper, mutta onhan tuo Reaper toki ilmainen. Youtubesta löytyy paljon hyviä videoita, millä pääset alkuun minkä tahansa ohjelman kanssa.
T. Janne Korpela
Tervehdys Janne,
Tarvis masteroida muutama oma biisi tietokoneella. Tietokoneella ei ole mitään musiikkiohjelmaa. Mitä ilmaista ohjelmaa suosittelet?
Moro!
Periaatteessa äänitiedoston masterointiin käy kaikki blogitekstissä mainitut ohjelmistot. Tällä tarkoitan itse äänen masterointia, eli viimeistä äänikäsittelyä, johon liittyy kompressointi, EQ, limitointi ja vaikkapa feidaukset.
Masterointiin saattaa kuitenkin liittyä myös esimerkiksi ISRC-koodin lisääminen tiedostoihin tai vaikkapa DDP-formaatin luonti levypainoa varten. Tällaiset toimenpiteet vaativat yleensä erillistä masterointiohjelmistoa (Korjatkaa toki, jos nämä onnistuvat jollain yllämainitulla ohjelmalla). Tässä linkin takana muun muassa yksi materointisofta, josta saat 30 päivän ilmaisen kokeiluversion käyttöösi kaikilla mausteilla:
https://new.steinberg.net/wavelab/trial/
Kuitenkin nykypäivänä, jos teet omaa musiikkia tavoitteena julkaista sitä digitaalisesti vaikka Distrokidin kautta tai painaaksesi pieniä määriä fyysisiä levyjä, sinun ei tarvitse huolehtia tällaisista asioista. Digijulkaisuun liittyvät palvelut lisäävät nimittäin ISRC-koodit automaattisesti biiseihisi. Tällaisessa tapauksessa voit masteroida musiikkisi millä tahansa yllämainitulla ohjelmalla.
T. Janne Korpela
Terve, Janne!
Mietin tässä myös sitä masteroinnin ns. taikuutta. Sanoit erässä aikaisemmassa kommentissa, että digijulkaisuun liittyvät palvelut lisäävät ISRC-koodit automaattisesti biiseihin. Lisääkö myös esim. Soundcloud sinne ladattuihin biiseihin sen ISRC-koodin? Jos ei, niin olisi kyllä kivaa opetella tekemään sen masteroinnin itse. Aina, kun vaikka radiostakin musiikkia kuuntelen, niin kappaleissa on joku erillinen (erikoisen hyvä) soundi. Kunpa pystyisin samaan.. Yritän omaksua kuitenkin ja ottaa selvää asiasta niin paljon, kuin pystyn. Aloitin myös Ableton Lite 10 käytön (tuli midi-keyboardin mukana) ja hankin myöskin Steinberg UR22 C äänikortin. Noita ohjelmassa olevia audio effectejä pitäisi tutkia enemmän.
Moro!
Soundcloudin käytäntöjä ISRC-koodien suhteen en tunne itse kovin tarkasti, mutta äkkiseltään ainakin näyttäisi, että sinne on mahdollista ne lisätä. Sitä, generoiko soundcloud automaattisesti ISRC-koodeja, en tiedä. Tässä linkin takana infoa heidän sivuiltaan:
https://help.soundcloud.com/hc/en-us/articles/360018109354-ISRC-code
Mitä tulee tuohon ns. ”Radiosoundiin”, mitä kuvailit, niin kyse on todennäköisesti kompressoinnista. Radioasemat ainakin aikaisemmassa maailmassa kompressoivat audiota suht rajustikkin teknisistä syistä ja kappaleen äänikuva saattoi erota merkittävästikkin levyversiosta. En osaa toki sanoa, onko radiomaailma muuttunut digitalisaation myötä. Spotifyn, Itunesin ja Youtuben äänen normalisointi eroaa periaatteeltaan radiomaailmasta selkeästi. Jos joku tietää tästä aiheesta enemmän, kommentoikaa ihmeessä alle lisää infoa!
Kotikonstein tuollaista masteroitua soundia voi saavuttaa ehkä näppärimmin käyttämällä jotain aiheeseen suunniteltua plugaria, kuten Isotope Ozone. Toinen vaihtoehto on masteroittaa biisinsä jossain tekoälypalvelussa, kuten LANDR. Laitan molemmista linkit alle.
LANDR:
https://www.landr.com/en/online-audio-mastering/
Isotope Ozone:
https://www.izotope.com/en/products/ozone.html
Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi edes jokseenkin!
T. Janne Korpela
Kiitoksia!
Taas tuli uutta tietoa!
T. Al
Yritin ladata ton studi one primen kysesisest linkist mut en oikeen tajunnu.Pystyisitkö neuoo asias
Moro!
Juu voit laittaa yhteydenottolomakkeen kautta viestiä ja voidaan katsoa osaanko olla avuksi.
T: Janne Korpela
millaisia interfaceja voi reaperin ja presonuksen softissa käyttää
Moro!
Periaatteessa noiden softien kanssa pitäis kyllä pelata melkeinpä kaikki nykyaikaiset ulkoiset äänikortit. Hyvä vaihtoehto vois olla vaikka Focusriten Scarlett-sarjan eri äänikortit. Mulla on tulossa lähiaikoina äänikortin valinnasta pidempi blogikirjoitus, joten se kannattaa ehdottomasti tsekata, jahka saan sen valmiiksi.
T. Janne Korpela
Kiitos Janne,
kunhan voitan vaikeudet, niin hyvin pyyhkii.
Ne vaikeudet: latasin Audacityn ja sitten perään Reaperin. Kummallakaan en onnistunut tekemään moniraitaäänityksiä. Sitten Studio One Prime – sen rekisteröinti vaati korjauksia
ilmoittaen ei hyväksyvänsä ällää ja oota. Laitoin lopulta pelkät numerosarjat, mutta ei toiminut:
virheilmoitus ja aina samanlainen! Menee kohta usko ilmaisjakeluihin! t. Jyrki
Moro!
Moniraitaäänittämiseen en suosittele Audacityä lähtökohtaisesti. Reaperin ja Studio One Primen pitäis kyllä hoitaa asiansa. En ole kummankaan ohjelman aktiivinen käyttäjä, enkä tunne ohjelmien ongelmanratkontaa sen syvällisemmin. Suosittelen ottamaan yhteyttä Studio Onen asiakaspalveluun tai vaihtoehtoisesti etsimään ratkaisua Youtuben avulla.
miten saan tuon ableton live liten ladattua?
Moro!
Ilmeisesti Ableton on muuttanut tuota ilmaisen ohjelman käytäntöään sellaiseksi, että siinä on 90 päivän käyttörajoitus. Tämän version voit ladata tästä linkistä:
https://www.ableton.com/en/trial/
T. Janne Korpela
Janne,
voitin vaikeudet. Audacity toimii hyvin, en vain heti osannut mikrofoniasetuksia.
Käypä tsekkaamassa: https://www.youtube.com/channel/UCqmAS6trDd3iZQQhJ107WSw. t. Jyrki
Moro!
Juu pitääpäs käydä tsekkaamassa. Hienoa, jos olet saanut laitteet toimimaan ja ääntä narulle!
T. Janne Korpela
Tuohon Studio One prime ohjelmaan voisi mainita että se vaatii 64 pittisen Windowsin. Eli en onnistutnut.