Tämän blogitekstin tarkoitus on listata selkeästi 5 erilaista ilmaista äänitysohjelmaa, jotta voisit aloittaa musiikkisi äänittämisen kotona mahdollisimman vaivattomasti. Tuon esille muutamat ohjelmien hyvät ja huonot puolet ja lisään myös suorat linkit, mistä voit ladata ohjelmat tietokoneellesi. Ensiksi kuitenkin muutama sananen kotiäänittämisestä ja äänitysohjelmista.

Kotiäänittäminen on asia, josta on viimeisen 10 vuoden aikana tullut arkipäivää. Radiolaatuista musiikkia voi aikuisten oikeasti tuottaa kotona omalla läppärillä. Studiolaatuisten äänikorttien, mikrofonien ja ohjelmistojen hinnat ovat tulleet normaalin tallaajan lompakon ulottuville ja näin ollen suurimmalla osalla muusikoista on kotona tarvittavat välineet vaikkapa omien demojen luomiseen. Tämä blogiteksti ei käsittele sinänsä äänittämiseen tarvittavaa laitteistoa, vaan sen tarkoitus on esitellä 5 eri äänitysohjelmaa, jotka ovat ilmaisia ja ladattavissa suoraan internetistä. Jos äänittämiseen tarvittavat laitteet eivät ole sinulle tuttuja, voisi karkeasti sanoa, että tarvitse ainakin äänikortin, kuulokkeet/monitorit, mikrofonin ja muutaman kaapelin, jotta pääset alkuun.

Digitaalinen äänityöasema (englanniksi DAW, digital audio workstation) on ohjelmisto, johon voidaan tallentaa ääntä moniraitana. Ääntä voidaan myöhemmin editoida ja jälkikäsitellä ja nykyään kappaleen miksaaminen tapahtuu pääasiallisesti ohjelman sisällä. Joskus kuulee käytettävän termiä “in the box”- miksaaminen, joka tarkoittaa sitä, että ääniraidat käsitellään täysin äänitysohjelman sisällä digitaalisesti. Ammattistudiot usein vielä nykypäivänäkin käyttävät miksaamiseen tietokoneen ulkopuolista analogista mikseriä tai muuta laitteistoa ja tämä olikin pääasiallinen käytäntö vielä pitkälle 90- luvulle asti. Tämä “analoginen”- tai “hybridi”-miksaaminen on kuitenkin vähenevä työtapa, sillä digitaaliset mallinnukset ja ohjelmistot ovat kuroneet äänenlaadussa ja käytettävyydessään vähintäänkin samalla tasolle, kuin perinteiset menetelmät ja laitteet.

Ilmaisia äänitysohjelmia

Ilmaisia äänitysohjelmia on viime aikoina ilmestynyt kuin sieniä sateella. Käytännöllisyyden vuoksi valitsin esiteltäväksi kuitenkin vain sellaiset ohjelmistot, jotka toimivat niin Windows- kuin macOS- käyttöjärjestelmissä. Alla on esiteltynä pääpiirteittäin 5 erilaista ilmaista äänitysohjelmaa, jotka voit ladata koneellesi vaikka saman tien ja aloittaa musiikin tekemisen.

Audacity

Audacity on hyvin simppeli äänitysohjelma ja se onkin suunnattu yksinkertaiseen äänen editoimiseen ja jälkikäsittelyyn. Audacity on suosittu äänitehosteiden nopeassa muokkaamisessa esimerkiksi peli- ja sovellusmaailmassa. Se on myös ehkä yksinkertaisin tapa muokata videoon yhdistettävää ääntä ja se on suosittu myös podcastin tekijöiden keskuudessa. Eli jos suunnitelmissasi on äänittää ja miksata musiikkia moniraitana, Audacity ei ole ehkä paras mahdollinen työkalu sinulle.

Plussat

 • Hyvin kevyt tietokoneelle pyörittää
 • Kaikki perus editointityökalut löytyy

Miinukset

 • Musiikin äänittämiseen ja miksaamiseen hieman rajoittunut
Ilmaiset äänitysohjelmat

Pro Tools First

Pro Tools First on ilmaisversio alan standardiohjelmasta. Ohjelma eroaa muista ilmaisista äänitysohjelmista sen tallennusperiaatteen myötä. Firstillä ei pysty tallentamaan sessioita perinteisesti kovalevylle, vaan kaikki tallentuu Avidin pilvipalveluun. Pilvipalvelussa on myös kolmen yhtäaikaisen session limitti. Raitamäärä on myös rajoitettu 16 kappaleeseen, joten kokonaista bändiä kyseisellä ohjelmalla on hyvin vaikea äänittää. Mutta demojen ja ideoiden taltioimiseen ohjelma on hyvin kätevä ja samalla saa käyttöönsä kaikki pro toolsin perinteiset plug-init ja työkalut. Pro Tools on perinteisesti ollut suhteellisen hintava ohjelmisto ja Pro Tools First onkin ensimmäinen tämän ison valmistajan ilmaisohjelmista.

Plussat

 • Protarin perus plug-init ja työkalut
 • Pilvipalvelutallennus?

Miinukset

 • 16 raidan limitti
 • Pilvipalvelutallennus?
 • Sessiolimitti

Studio One Prime

Studio One Prime on ilmaisversio Presonuksen Studio One- äänitysohjelmasta. Tämän ilmaisversion parhaita puolia on rajoittamaton raitamäärä. Joitakin ominaisuuksia, kuten lauluviritin on karsittu pois verrattuna kokoversioon, mutta aloittavalle tekijälle löytyy enemmän kuin tarpeeksi työkaluja äänittämisen aloittamiseen. Tarkemmat specsit karsituista ominaisuuksista löytyy täältä.

Plussat

 • Ei raitalimittiä
 • Hyvät perustyökalut

Miinukset

 • Ei tue esimerkiksi video playbackia
 • Muutamat perustyökalut rajoitettu ilmaisversiossa

Ableton live Lite

Ableton live on ollut pitkään käytössä muun muassa elektronisen musiikin tekijöillä. Abletonia on myös sen luotettavuuden takia käytetty taustanauhojen pyörittämiseen livekeikoilla. Äänitysalustana Ableton Live Lite on perinteinen äänityöasema, josta löytyy kaikki tarvittavat perustyökalut musiikin tekemiseen. Isoin miinus on 8 ääniraidan rajoite. Tarkempi listaus ominaisuuksista löytyy täältä.

Plussat

 • Luotettava alusta
 • Perustyökalut löytyy

Miinukset

 • 8 raidan limitti

Reaper

Reaper on ohjelma, jonka käyttö on yleistynyt pikkuhiljaa huomattavasti. Se erottuu muista äänitysalustoista sen muokattavuuden myötä. Reaperin käyttäjä pystyy tekemään esimerkiksi erilaisia pikakomentoja näppärästi oman mielensä mukaisesti. Raitamäärää ei ole rajoitettu ja kaikki työkalut ovat käytettävissä. Reaperissa on 60 päivän testijakso, jonka jälkeen ohjelma toimii silti rajoittamattomana. Testijakson päätyttyä ohjelma muistuttaa ostamaan lisenssin aina ohjelman käynnistyessä.

Plussat

 • Ei raitalimittiä
 • Hyvät perustyökalut löytyy

Miinukset

 • Testijakson loputtua muistutus lisenssin ostamisesta ohjelman käynnistyessä

Omat mietteet

Jos itse olisin äänittämistä aloittava tekijä, valitsisin yllämainituista ohjelmista varmaan joko Studio One Primen tai Reaperin. Näiden ohjelmien vahvuudet ovat rajoittamattomat raitamäärät ja hyvät perustyökalut. Ääniefektien tai videoon yhdistettävän äänen muokkaamiseen käyttäisin todennäköisesti Audacityä. Kaikki ohjelmat ovat kuitenkin laadukkaita ja aloittelevalle tekijälle tarpeeksi laajoja työkaluiltaan.

Kerro kommenttikentässä, mikä mieltä olet kyseisistä äänitysohjelmista tai halutessasi mainitse muita ilmaisia alustoja. Jos tarvitset apua äänitteesi tuottamisessa tai tarvitset miksaajaa äänitteellesi vieraile äänitys ja miksaus -sivulla ja lähetä viesti sivun alaosassa olevalla lomakeella.

Äänittämisen iloa kaikille!

This Post Has 3 Comments

 1. Moi, latasin Reaperin ja se vaikuttaa hyvältä. Mutta minulla on suuri ongelma, koska kitaran soittaessani kuulemani soitto tulee viiveellä. Nauhoitus näyttäisi tulevan ajallaan volume-pilareiden mukaan. Et sattuisi tietämään missä vika? Ja kiitos tästä sivustosta sinulle. T. Pertti Poutiainen

  1. Moro ja kiitos kommentistasi!

   Koska en ole Reaperin pääsäännöllinen käyttäjä, en tarkalleen osaa sanoa, mitkä asiat voivat aiheuttaa viivettä ohjelman sisällä. Mutta pääsääntöisesti jos monitoroinnissa on latenssia, on kyseessä bufferiongelma. Tässä linkki videoon, missä voit käydä säätämässä bufferin pituutta Reaperin sisällä:

   https://www.youtube.com/watch?v=hsZzF2XjqdU

   Bufferin kanssa hommahan menee siis näin, että jos on alhainen buffer niin viive pienenee. Jos buffer on korkea, niin viive lisääntyy. Alhainen bufferi vie enemmän tehoa koneelta, joten sitä kannattaa käyttää äänittämisvaiheessa. Korkea buffer taas on hyvä esimerkiksi miksausvaiheessa, jolloin koneen tehosta vapautuu enemmän plugareitten pyörittämiseen. Tässä myös toinen mahdollinen ongelma Reaperin sisällä:

   https://www.youtube.com/watch?v=1ShaL4OO8aE

   T: Janne Korpela

 2. ok, kiitos koitanpa kokeilla tuota